do 06 jan

Quo vadis, Aida?

Georganiseerd door Top Bemmel
Met Oscar bekroond Bosnisch drama. ‘We doen wat we kunnen.’ 
Telkens keert die Nederlandse zin, of een variant erop, terug in Quo vadis, Aida?, het aangrijpende Bosnische drama over de val van de VN-enclave bij Srebrenica in 1995. 
De Nederlandse blauwhelmen die de Bosnische moslimvluchtelingen moeten beschermen tegen het leger van de Servische generaal Mladic kúnnen alleen zo verdomd weinig. Onder hun ogen worden duizenden Bosnische burgers in bussen geladen en afgevoerd. Meer dan achtduizend mannen keerden nooit terug.
De wond is al ruim een kwart eeuw oud, maar regisseur Jasmila Zbanic maakt het trauma springlevend met haar directe, indringende stijl. Quo vadis, Aida?, terecht genomineerd voor een Oscar, volgt de tolk Aida (fel en sterk gespeeld door Jasna Duricic ) in de dramatische periode na Mladic’ verovering van Srebrenica, wanneer de compound van Dutchbat III volstroomt met vluchtelingen. De man en de zonen van Aida bevinden zich in de massa, maar ze worden niet toegelaten tot de overvolle basis. Wanhopig zoekt Aida naar een manier om hen in veiligheid te brengen, waarbij ze stuit op een muur van Nederlandse regeldrift. 
Niemand kan worden voorgetrokken, houdt majoor Franken (Raymond Thiry) haar voor.    Ondertussen trekt luitenant-kolonel Karremans (Johan Heldenbergh) zich steeds meer terug.
 

Koop Tickets

do 06 jan

Prijs
€ 7,50
Locatie
Theaterzaal

Ook interessant