Historie

De geschiedenis van de Donatuskerk begint in 1873 als de kerk wordt geopend op de Heilige Donatusdag. Kort voor de bevrijding in 1945 wordt de kerk in puin geschoten en blijft er weinig van over. In 1946 wordt begonnen met de wederopbouw van de kerk in zijn huidige vorm.  

Als in 2012 bekend wordt dat de kerk door het bisdom zal worden afgestoten besluit een groep burgers, op verzoek van de gemeente, plannen te maken om het gebouw te transformeren tot een sociaal-cultureel centrum. 

Verandering van koers

Na gemeenteraadsverkiezingen verandert de koers. Het nieuwe college wijst de plannen af en de gemeenteraad besluit in meerderheid tegen de plannen. Dat is tegen het zere been van de burgergroep die al snel steun krijgt van verschillende kanten.  

Zo stelt stichting Henk Sluiter van de stichting Mi Corazon maar liefst €1.000.000,- beschikbaar en sluiten andere financiers aan, zoals de Stichting Bemmel-Haalderen en MGZ. Zo komt de teller op €1.650.000,-

Het dorp brengt met de actie Doe Mee €182.500,- op, mede dankzij de inzet van een groot aantal Ambassadeurs en leden van het Comité van Aanbeveling. De Stichting Kerk Bemmel wordt daarvoor beloond met een bonus van MGZ van nog eens €150.000,- Daarmee is het financiële fundament voor de verbouwing veilig gesteld en besluit het bestuur van de SKB in augustus 2015 definitief tot een GO. 

Daarna volgen nog bijdragen van het VSB fonds, het Bernhard Cultuurfonds, het Bouw- en Cultuurfonds, Rabobank Oost Betuwe, een aanzienlijke subsidie van de provincie, een kleine bijdrage van de gemeente en sponsorbijdragen van onderaannemers en toeleveranciers. 

Vrijwilligers

Uniek is de enorme inzet van de vele vrijwilligers. Ze helpen mee met de sloop, het grondwerk, de installatietechniek, de bouw, het timmer- en schilderwerk, de tuinaanleg, het straatwerk, en nog veel meer. Gekapitaliseerd hebben de vrijwilligers ruim €250.000,- aan werk geleverd.

Op het resultaat is iedereen in Bemmel trots. De Theaterkerk is een geweldig theater- en muziekhuis, een nieuw trefpunt in het hart van Bemmel.