do 26 okt

The blue caftan

Georganiseerd door Top Bemmel
Marokkaans drama, bekroond met vele prijzen.

Halim en Mina runnen een traditionele kaftanwinkel in de medina van de Marokkaanse stad Salé. Halim is een elegante man die bekendstaat als meester-kleermaker. Hij levert handwerk, weet alles van zijdefluweel en borduursels. Mina, zijn vrouw, ontvangt de klanten.
Je ziet meteen dat het echtpaar een diepe liefde deelt. Maar wat Mina niet ontgaat, is het verlangen in de ogen van haar man wanneer hij naar Youssef kijkt, de nieuwe, jonge hulp in de winkel. Mina houdt van haar man. Maar ze weet ook dat hij homoseksueel is. Het is het grote geheim waarmee ze hebben leren leven.
Mina weet dat haar man niet alleen naar de hamam gaat voor een wasbeurt. Hij heeft in het badhuis seks met andere mannen. Iedereen weet het, en tolereert deze clandestiene wereld.
Dat Mina zich als gelovige vrouw achter haar man schaart, hem het beste toewenst in de liefde, is hierbij van het grootste belang. Ook laat The Blue Caftan zien, en dat is misschien wel het voornaamste, dat liefde verschillende vormen kan hebben. Platonische liefde. Lichamelijke liefde. Ook in Halims handwerk zit liefde. Zie hoe zacht het licht op de blauwe kaftan schijnt die Halim met hulp van Youssef maakt: het tafereel lijkt wel een Vermeer.
Een prachtige ontroerende film!
 

Koop Tickets

do 26 okt

Prijs
€ 9,50
Locatie
Theaterzaal

Ook interessant