do 09 mrt

Delicieux

Georganiseerd door Top Bemmel
Kostuumfilm

Délicieux presenteert het uitvinden van het restaurantconcept romantischer en simplistischer dan de werkelijke geschiedenis, maar deze optimistische ode aan de bourgondische maaltijd voor de bourgeoisie is ook weer niet volledig uit de duim gezogen.

Manceron is de kok van de hertog van Chamfort. Hij wordt ontslagen nadat hij zich niet aan de van tevoren afgesproken recepten houdt en een eigen creatie opdient. Zowel de hertog als hijzelf worden vernederd door het adellijke gezelschap, dat bijna letterlijk als een stel gulzige varkens en imbecielen wordt neergezet. Aan dit rapaille met dure pruiken weigert Manceron zijn excuses aan te bieden, en even later moet hij het landgoed verlaten en wordt hij weer herbergier.

De manier waarop Délicieux het restaurant op het platteland contrasteert met de wereldvreemde adel op hun landgoederen en in Parijs, en een link legt met de Franse Revolutie, creëert uiteraard een té rooskleurig beeld van de historie. In werkelijkheid werd enkele decennia daarvoor het eerste restaurant geopend. In Parijs nota bene. Hoewel dat niet alleen voor adel toegankelijk was, werden er nog geen goedkope gerechten voor minder rijke mensen geserveerd zoals in de film. Maar als je met die kennis in het achterhoofd Délicieux met een korrel zout neemt, kun je genieten van de mooie beelden, het lekkere eten en het feelgooddrama.
 

Koop Tickets

do 09 mrt

Prijs
€ 7,50
Locatie
Theaterzaal

Ook interessant